Archives

AGRIDIVER CLUSTER (8)-min

Δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου

Αναπαλαίωση χώρου στο ιστορικό κτίριο του «Ινστιτούτου Σιτηρών», που βρίσκεται στο αγρόκτημα του ΙΓΒΦΠ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ο οποίος θα αποτελέσει τα γραφεία του AgriDiverCluster. Oι δράσεις που θα πραγματοποιούνται στην περιοχή της Αττικής θα φιλοξενηθούν στο ιστορικό κληροδότημα «Κτήμα Συγγρού» του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

AGRIDIVER CLUSTER (3)

Δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου

Oριοθέτηση των προτεραιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, καταγραφή των αναγκών τους και των αναμενόμενων προσδοκιών τους από το cluster και δημιουργία ενός κοινού επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) το οποίο θα προκύψει μέσα από συν-δημιουργικές διαδικασίες και την καθοδήγηση του Φορέα Αρωγού.

11412022_1650702171830767_3385739073672407998_o[1]

Επιμόρφωση μελών ΣΣΚ

Στη διάρκεια του έργου θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι εκπαιδευτικών σεμιναρίων

 

Α. Ο πρώτος κύκλος θα έχει σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων φορέων με την ιδέα και τη λειτουργία των clusters, την ενημέρωση γύρω από καλές πρακτικές και προώθησης συνεργασιών σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες σε τομείς όπως συνεργατικοί σχηματισμοί, κέντρα καινοτομίας, ανταγωνιστικότητα & επιχειρηματικότητα, πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και στρατηγικές ευφυούς εξειδίκευσης. Θα αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας ενός cluster, τρόποι χρηματοδότησης, δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών και ότι σχετίζεται με την ορθή λειτουργία. Ακόμη θα αναπτυχτούν θέματα όπως οι προκλήσεις I) της δημιουργίας μιας κοινής εταιρικής σχέσης, II) της προώθησης της καινοτομίας, ΙΙΙ) της προώθησης της συνεργασίας, iv) της διεθνοποίησης, 5) της βελτίωσης των συμπράξεων συνεργατικών σχηματισμών. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί ποιοτική αποτύπωση των αλυσίδων αξίας των ελληνικών ΦΠ (qualitative value chain analysis), παράλληλα με μια ανάλυση εμπλεκόμενων μερών (stakeholder analysis), με την οποία θα αποτυπωθούν οι σχέσεις, οι απόψεις, οι επιδιώξεις και τα ενδιαφέροντα των εμπλεκόμενων, καθώς και θα αξιολογηθεί η διάθεσή τους να συμμετέχουν σε συνεργατικούς σχηματισμούς και σε δράσεις προώθησης, αξιοποίησης και ανάδειξης των φυσικών προϊόντων.

 

Β. Ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων θα αφορά την αειφορική αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας και των φυτογενετικών πόρων, τη νομοθεσία που τη διέπει, τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της, την πιστοποίηση / αυθεντικοποίηση των παραγόμενων προϊόντων αλλά και των πρακτικών κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των επιχειρήσεων, την δημιουργία ταυτότητας προϊόντων καθώς και καινοτόμους μεθόδους παραγωγής καινοτόμων φυσικών προϊόντων.

Επισκέψεις στο εσωτερικό και εξωτερικό για την επιμόρφωση των μελών. Ειδικά στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε clusters για ενημέρωση πάνω στη λειτουργία τους και θα προσκληθούν μέλη από αυτούς να καταθέσουν την εμπειρία τους στα σεμινάρια ή στις ενημερωτικές ημερίδες. Επισκέψεις σε σχετικές εκθέσεις του χώρου θα συντελέσουν στην ανάλυση της αλυσίδας αξίας.

Copyrights © 2020 AgriDiverCluster All Rights Reserved. Powered by TROPOS Productions

X